12 oktober 2009

Hos barnmorskan

Idag tog familjen Knilsson cyklarna till barnmorskan Kicki, vi hade förberett oss med mat och bok till Sven- nu hjälpte detta inte riktigt, det var inget kul där tyckte han!!

Jag tyckte iallafall att det var mysigt att träffa Kicki igen, och dessutom få höra hjärtljuden hos plutten i magen.

Så vad gjorde vi idag då? Jo,hon tog blodprov för att kolla så struman håller sig i schack. Hon kollde blodvärdet, jag tror det låg på 108- dags att äta järntabletter! Det behövde jag ju inte göra på hela tiden med Sven, men hon talade om att förra graviditeten tog på järnreserverna och därför var det inte alls konstigt.

Hjärtljuden låg och pendlade mellan 147 och 153...

Sen bokade vi tider för resten av graviditeten, och dessutom plats för oss i en påminnelseprofylaxkurs- för oss som fött tidigare.

det var nog allt... en månad till nästa besök!

Vad händer i magen? Detta står att läsa på babyvärlden:
Vecka 25
Vikt: 650 g
CRL: 21 cm
Full längd: 29 cm
Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.



Om barnet
I början av denna vecka är fostret 22 veckor gammalt. Balanssystemet i fostrets öron är nu på plats. Nu kan hon/han därför hålla balansen bättre.

I motsats till vad många tror så är livmodern ingen tyst plats. Fostret hör sin mamma andas, ljud från hennes matsmältning och pulserandet från blodomloppet. Det hör sin mamma och andra prata, men man vet ännu inte hur mycket av dessa ljud som fostret faktiskt kan förstå. Det är ju omgivet av fostervatten och har det i öronen också.

Andningsorganen utvecklas fortfarande, men syret går ännu inte från lungor till blod utan tar vägen via moderkakan.

Se barnet växa i magen här

Till föräldrarna
Vissa gravida kvinnor har problem med ryggen. Och eftersom tyngdpunkten skjuts framåt allt mer så kompenserar många genom att luta sig bakåt. Detta frestar på ryggmusklerna. Man bör försöka ha en upprätt hållning och tänka på att man sitter rätt. Korta promenader är också bra. Då kan du som partner passa på att också sträcka på dig över vackra blivande mamman!

2 kommentarer:

  1. Balanssystemet i fostrets öron är nu på plats. Nu kan hon/han därför hålla balansen bättre.

    Hmmm, av detta märker man inte ett spår sen när de ska lära sig gå...konstigt ;)MEn man förstår ju att det är viktigt att de kan hålla balansen redan i magen...

    Stor kram från oss!

    SvaraRadera
  2. Ja, det är minsan lite märkligt!

    SvaraRadera